Podržite uzgoj hrvatskih autohtonih pasmina

Što su autohtone, izvorne i zaštićene pasmine

Izvorne i zaštićene pasmine domaćih životinja naslijeđe su Republike Hrvatske čija je vrijednost vidljiva na ekonomskoj, socijalnoj, prirodnoj i kulturološkoj razini.  

Izvorne pasmine su živi spomenik minulih vremena koje čuvaju identitet podneblja.  Njihovi geni mogući su potencijal za sigurnost proizvodnje hrane u budućim vremenima u kojima će važnost njihove otpornosti i prilagodljivosti doći do punog izražaja.  Glavni razlozi nestanka dijela izvornih pasmina u Republici Hrvatskoj su: globalizacija, koncentracija ekonomske moći, promjena poljoprivrednih proizvodnih sustava (industrijalizacija), mehanizacija poljodjelstva, smanjenje raspoloživih pašnjačkih površina, prirodne nepogode, pojave bolesti, neprimjeren selekcijski rad, nekontroliran uvoz egzotičnih pasmina, depopulacija i urbanizacija ruralnih sredina.

Gubitak vrsta umanjuje genetsku raznolikost u biljnom i životinjskom svijetu, ugrožava sigurnost opskrbe čovječanstva hranom, te sposobnost ekosustava da obavlja osnovne funkcije o kojima ovisi ljudski život (održavanje vitalnosti vodenih ekosustava, pristup pitkoj vodi, sprečavanje erozije tla, ublažavanje posljedica globalnog zatopljenja).

Zašto je važno čuvati autohtone, izvorne i zaštićene pasmine

Izvorne i zaštićene pasmine su jedinstveno genetsko naslijeđe stvarano stotinama i tisućama godina, te kao takvo u određenoj mjeri neponovljivo. One pružaju sigurnost za održivu proizvodnju hrane u budućnosti, a njihov tisućljetni suživot s čovjekom i podnebljem učinio ih je važnom sastavnicom genetskog i kulturološkog naslijeđa.

Njihovim nestajanjem smanjuje se biološka raznolikost u poljodjelstvu odnosno ukupna biološka raznolikost ekološkog sustava. Očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u Republici Hrvatskoj značajno je iz gospodarskih, kulturnih i znanstvenih razloga. U vremenima koja dolaze, proizvodnja hrane biti će jedan od strateških prioriteta. Rizično je osloniti se samo na mali broj pasmina i time gubeći gene koji za sada nemaju veće značenje, ali bi u budućnosti mogli biti veoma važni. U genotipovima pasmina domaćih životinja sažete su prilagodbe kao odgovor na izazove vremena u kojima su se pasmine razvijale. Varijabilnost vrste garancija je održivosti proizvodnje u vremenima mogućih klimatskih promjena, pojave novih bolesti i drugih razloga radi kojih komercijalne pasmine neće moći ostvarivati očekivanu proizvodnju. Posjedovanje originalnog genoma omogućava, ukoliko se ukaže potreba, njegovo brzo uključivanje u proizvodni proces.

Komercijalne pasmine koje dominiraju u industrijskoj proizvodnji hrane ne mogu u potpunosti ispuniti očekivanja zahtjevnijih potrošača, posebice u pogledu tradicionalne gastronomije. Određeni dio potrošača želi imati dostupne proizvode proizvedene tradicionalnim tehnologijama od izvornih genotipova.

Dječji rođendani

Dječji rođendani

Hej! Ja sam Janko i živim na OPG-u Lukač na Varaždinbregu! Jeste li znali da s nama domaćim životinjama možete proslaviti i dječji rođendan?
Saznaj više

Kampovi

Kampovi

Vaša djeca imati će prilike polazati kamp, pripremati hranu za životinje, prikupljati bilje za herbarij, timariti konje, natjecati se u starinskim igrama i još mnogo toga...
Saznaj više

Obiteljski posjeti

Obiteljski posjeti

SVIJET PRIRODE idealan je za obiteljske izlete. Iskoristite svaki sunčani dan i napravite sa obitelji mini izlet, te nas posjetite na SVIJETU PRIRODE U LUŽANU BIŠKUPEČKOM! Boravite sa svojom djecom na friškome zraku i uz domaće životinje! Vidimo se u SVIJETU PRIRODE!
Saznaj više